UPDATE CORONA 2

Update 2

8 april 2020

Lieve mensen,

Ik hoop dat het met jullie goed gaat!! Ik probeer contact te houden met alle vrijwilligers en hoor dat ieder naar omstandigheden en eigen mogelijkheden zich blijft inzetten voor de vluchtelingen. Goed om te horen dat er zoveel gebeurt en de begeleidingen op afstand zo goed als mogelijk worden voortgezet! Het lukt me helaas niet om iedereen wekelijks te spreken, mocht je me willen spreken, bel me gerust!

Jullie zullen begrepen hebben dat het kantoor nog langer gesloten is, tot 28 april. Er worden alleen afspraken op kantoor gemaakt in urgente gevallen: zaken die echt niet op afstand geregeld kunnen worden. Blijf terughoudend in het maken van afspraken op kantoor of bij mensen thuis.

Houd intranet in de gaten! Hierop o.a. een video-boodschap van Mirjam Huisman, online-training/lezing: aanbod, verzoek mee te denken met online sessie (zie ook doorgestuurde mail van Gerard Faber 2 april), melding dat 22 april niet doorgaat, nieuws over inburgering, aanbod e-learning etc.etc. De moeite waard om de nieuwsberichten hier te volgen!

Wie kan skypen/zoomen/whatsapp beeldbellen? Ik wil graag een overleg plannen.

Huiselijk geweld. Moeilijk om te zien/signaleren. Vraag vooral aan de mensen hoe het met ze gaat. Neem daar de tijd voor. Ook belangrijk is om er achter te komen hoe de kinderen het doen op school, of ze zich kunnen concentreren en of het afstand les krijgen lukt thuis..

En, ik blijf erover zeuren: schrijf alles in VVS! Elk belletje, ook al nam niemand op. Elk mailtje. Het is heel belangrijk dat we van elkaar kunnen zien wanneer we contact hebben gehad met cliënten (met of zonder succes)!

Als je clienten spreekt, let ook hierop:

  • Kennen ze de actuele corona-maatregelen? Wil je een filmpje hebben/informatie? Heb je die al?
  • Hoe gaat het ermee en met het gezin). Lukt het nog met elkaar op een paar vierkante meter?
  • Wat is de einddatum van je verblijfspas? En die van evt. gezinsleden?
  • Is men bezig met het verbeteren van je Nederlands? Wil je tips? Hoe gaat onderwijs op afstand (bij de kinderen), lukt dat?

Kwijtschelding gemeentelijke belastingen.

Deze vraag is gesteld aan dhr. Ottenhof van de afd.Invordering

Is het mogelijk om 2 of 3 maanden bankafschriften in te dienen en dan de kopieën van uitkeringsspecificaties, beschikking belastingdienst en polis van zorgverzekering achterwege te laten.
Dit scheelt ons een aantal contacthandelingen en alle informatie die nodig is staat op de bankafschriften. Op een later moment (als de restricties zijn opgeheven) kan zo nodig extra informatie worden opgevraagd.


Zijn antwoord:

Dat is akkoord. Indien wij nog stukken nodig hebben dan wordt er wel een brief gestuurd.

d.ottenhof@noordwijk.nl voor meer info eventueel.

INBURGERING

Stichting Lezen en Schrijven, heeft een e-learning mogelijkheid: https://www.lezenenschrijven.nl/wat-wij-doen/instrumenten-lesmaterialen/e-learning-aanpak-van-laaggeletterdheid

https://www.hetbegintmettaal.nl/kletsmaatjes.nl

Accorderen facturen

Mensen moeten tijdig hun facturen van de inburgeringsinstantie accorderen/afwijzen indien niet mee eens. Als dat te lang duurt gaat inburgeringsschool herinneringen sturen. Harmonietaal doet dit per post. Daarnaast wordt de docent ingeseind en gevraagd om cursist hierop te attenderen. Sinds kort mag de cursist ook een handtekening onder de factuur zetten bij de docent. Na ca 5 herinneringen geeft Harmonietaal de factuur uit handen aan een incassobureau. In 2019 gold dat omdat dat jaar chaotisch is vanwege de andere werkwijze van DUO in het betalen van facturen, uiteindelijke incassokosten meestal werden kwijt gescholden door HArmonietaal.

In 2020 zal dit strenger worden. Evt. incassokosten zullen dan op inburgeraar verhaald moeten worden. Mocht een incassobureau ingeschakeld zijn; altijd even bellen met de school. Harmonietaal doet z’n best om soepel te zijn. Maar er zijn natuurlijk ook grenzen. Mensen moeten echt hun post in de gaten houden!

Let op: inburgeringsinstanties mogen onderwijs op afstand aanbieden maar cursist moet hier wel voor tekenen. Als cursist deze mogelijkheid niet heeft vanwege bijvoorbeeld jonge kinderen in huis, dus niet tekenen. Ook als dit niet is gevraagd aan cursist en onderwijs wordt wel op afstand aangeboden, dan mag cursist het tekenen van de factuur weigeren.

Een cursist moet eerst toestemming geven voor het volgen van online lessen. Het landelijk bureau heeft DUO gevraagd om inburgeraars via hun site te waarschuwen voor dit soort praktijken. https://www.blikopwerk.nl/nieuws/informatie-met-betrekking-tot-het-coronavirus-24-maart

Afstandsonderwijs bij Kreda

De cursisten krijgen online lessen via GoToTraining sinds 30 maart. Ze kunnen deel nemen aan hun lessen via computer of een mobiele app.

Alle cursisten kregen een link toegestuurd om zich voor de onlinecursussen te registreren.

De coördinator van de onlinelessen, Kasia van de Wiel, werkt vanuit thuis.

Haar e-mailadres is projectmanager@kreda.nl

Let op!! Bij DUO worden de uren van afstand onderwijs niet meegeteld, ook voor ONA op afstand niet. Ook tellen ze niet mee voor ontheffing of verlenging. Mocht er toch een factuur komen moet die wel betaald worden. Cliënten moeten wel van te voren weten of er een factuur komt, dan kunnen ze er zelf voor kiezen of ze mee willen doen of niet….

Iedereen krijgt 2 maanden uitstel.

Verlenging inburgering 2 maanden

Met ingang van 13 maart wordt de inburgeringstermijn voor alle inburgeringsplichtigen met twee maanden verlengd. De verlenging van de inburgeringstermijn zal worden vastgelegd in de ‘Beleidsregel verlenging inburgeringstermijnen bij geen verwijt’.

Verander Opgave Inburgering, oftewel de Wet Koolmees is officieel uitgesteld tot 1 juli 2021

Onderwijs

Er waren wat vragen over onderwijs voor gezinnen met kinderen. Hierbij de informatie van de rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/veelgestelde-vragen-per-onderwerp/onderwijs/voortgezet-onderwijs

Opleiding en werk:

Via mijn collega een bericht:

Adviesburo Bert den Hertog, tel 0317 418748

Hoveniers gezocht, vooral werken met groen. MBO3 denk niveau, gemotiveerd, Nederlands en/of Engelstalig. Opleiding 7 maanden in Hazerswoude/Boskoop bij de ontwerpacademie. Hoveniers staan te springen om mensen. Weet je iemand die houdt van werken in het groen, gemotiveerd is en dit voor langere tijd zou willen doen? Laat me weten!

Maatschappelijke begeleiding:

Q&A pagina ontwikkeld voor begeleiders aan cliënten: https://intranet.vluchtelingenwerk.nl/qa-corona-voor-begeleiders-informatie-voor-clienten;

https://intranet.vluchtelingenwerk.nl/regio/landelijk/nieuws/gevolgen-bijstandsverlening-bij-ontvangst-van-een-groot-geldbedrag-zoals

Juridisch

Verlengingen verblijfsvergunning: houd in de gaten of jouw cliënt binnenkort zijn/haar verblijfsvergunning moet verlengen. Ik wil proberen de einddata verblijf uit vvs te halen, helaas staan lang niet alle data in vvs.

Projecten en activiteiten online – voor gezinnen:

Hierbij een aantal links naar online, educatieve en leuke projecten en activiteiten, speciaal voor kinderen en volwassen, die een bijdrage kunnen leveren aan ontspanning en nieuwe dingen leren. Onderstaande websites kunnen maatschappelijk begeleiders doorgeven aan de gezinnen die zij begeleiden.

www.lowan.nl (voor vragen over onderwijs)

https://www.wereldwijzereindhoven.nl/category/oefeningen;

www.samensterkvoorkwetsbarekinderen.nl;(Aanvraag voor ondersteuning kan niet door ouders zelf gedaan worden, wel door juridische en maatschappelijk begeleiders)

https://www.staatsbosbeheer.nl/doe-opdrachten-voor-in-de-tuin;

https://www.warchild.nl/teamup-thuis/;

https://www.peuterplace.nl/;

https://www.kindertube.nl/;

Voor contacten volwassenen:

https://www.openembassy.nl/welcome/;

https://refugeeteam.nl/nieuws/video-vrienden;

Informatie over corona voor clienten:

Voorlichtingsfilmpjes van de GGD :

Nogmaals hieronder wat voorlichtings- filmpjes van de GGD oost Gelderland over corona in div. talen handig om naar cliënten te sturen.…

Arabisch

Tigrinya

Koerdisch/Kurmanji

Farsi

Somalisch

Ik wens jullie allemaal Fijne Paasdagen en blijf gezond!!!!!

Hoe wordt de datum van Pasen bepaald? - wanneer valt het paasweekend

Geef een reactie