IND: ingebrekestellingen alleen per post of fax

Bij de Juridische Helpdesk zijn de afgelopen weken signalen binnengekomen over een nieuwe voorwaarde van de IND dat ingebrekestellingen uitsluitend via de post of per fax kunnen worden ingediend. Dit betekent dat online ingediende ingebrekestellingen niet in behandeling worden genomen. Dit staat ook in deel vijf van het formulier ‘Ingebrekestelling bij niet tijdig beslissen’ op de website van de IND.

Dit terwijl voorheen ingebrekestellingen ook via de mail of andere elektronische routes konden worden ingediend. Het is niet duidelijk wanneer deze wijziging precies heeft plaatsgevonden. Daarnaast is het ook nog onzeker of deze beperking wel rechtmatig is doorgevoerd. Hierover is recentelijk al een zitting geweest bij Rechtbank Arnhem.

Voor nu is het verstandig om ingebrekestellingen uitsluitend via de post of fax in te dienen, om te voorkomen dat de ingebrekestelling niet in behandeling wordt genomen door de IND.

Hier het nieuwe   9001 IND Ingebrekestelling

Meer informatie

Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Stel deze dan telefonisch aan de juridische helpdesk op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 10 – 13 uur (020-3467250). Of per e-mail via helpdesk@vluchtelingenwerk.nl. De juridische helpdesk beantwoordt geen vragen op intranet.