Lees Infoblad Re-integratieinstrumenten mrt 2021 een mooi overzicht integratie-instrumenten

Opleiding

Het beste is om voor MBO BBL en BOL opleidingen in het algemeen door te verwijzen naar de ISD Bollenstreek.
D.w.z. dat begeleiders bij een vraag van een cliënt hierover contact opnemen met de ISD consulente van de cliënt zodat er een afspraak
kan worden gemaakt voor de cliënt om een gesprek te hebben wat de mogelijkheden zijn voor hem of haar voor een MBO opleiding.
De ISD Bollenstreek begeleidt de cliënten m.b.t. de schoolkeuze, de aanmelding van een MBO opleiding, het regelen de studiefinanciering en zij
begeleiden de cliënt gedurende de gehele traject. Dat doen ze ook degelijk en goed, en ze hebben bevoegdheden om controle uit te oefenen of sancties op te leggen.
Let op voor je startkwalificatie MBO moet je niveau II hebben voor je inburgering
DUO, inburgering en het inburgeringstraject van cliënten.
Dit is per cliënt anders en afhankelijk van het inburgeringsniveau, het inburgeringsproces, welke traject wordt gevolgd en/of verlenging of ontheffing
nodig is en op welke gronden. Tijdens de inburgeringstraject kan de maatschappelijke begeleider met de cliënt dit proces sturen, om het einddoel
te halen in het belang van cliënt. Het einddoel kan zijn: geslaagd voor inburgeringsexamen, vrijstelling of ontheffing voor inburgering.
Het monitoren van het inburgeringsproces moet zorgvuldig gebeuren om boetes te voorkomen of dat een cliënt zijn hele geleende geld moet terugbetalen.
Ook kan het gevolgen voor zijn asielstatus en/of naturalisatie etc.

Hier een Ingeburgerd gemaakt door een stagiair

Uiteraard moeten alle taalaanbieders ook het keurmerk Blik op Werk hebben om te voldoen aan de inburgeringswet.

INBURGEREN

 

Hoeveel kost inburgeren?

Om in te burgeren doet u meestal een cursus en examen. De cursus en het examen kosten geld.

Als je nog onder de oude inburgeringwet valt tot 2021 dan heb je standaard een DUO lening.  Valt men onder de nieuwe

wet vanaf 2021 dan regelt de gemeente de kosten voor de inburgeringsscholen en 2 examens.

Hoe betaalt u inburgeren?

Hoe u uw inburgering betaalt, hangt af van wanneer u met inburgeren begon.

Asielstatushouder

  • Bent u 

    ? Dan betaalt de gemeente uw cursus.

  • De eerste 2 pogingen van elk examen zijn gratis. Maar niet als u examen doet op een lager niveau dan in uw PIP staat. Een hoger niveau mag wel.
  • Hebt u meer dan 2 pogingen nodig? Dan moet u de extra pogingen betalen. U kunt geen geld lenen bij DUO.
  • Slaagt u de 1e keer voor het examen? Dan kunt u het examen nog een keer doen op een hoger niveau.

Het inburgeringsbudget kan alleen ingezet worden bij een goedgekeurde school die het keurmerk Blik op Werk heeft. https://www.ikwilinburgeren.nl/nederlands/scholen

Lees hier verder

 

Als men niet slaagt

nog een andere site hier

 

 

Er zijn vrijstellingsregels voor de inburgering: als mensen aantoonbaar niet leerbaar zijn, of door psychische of medische redenen of verstandelijke handicap niet kunnen voldoen aan de inburgeringseis is ontheffing of vrijstelling mogelijk. In deze situaties hoeft de inburgeringslening ook niet terugbetaald te worden. Dit kan als:

– minimaal 600 uur deel genomen is aan een cursus. Daarmee hebben mensen laten zien hun best te hebben gedaan om de taal te proberen te leren en wordt aan de inspanningsverplichting voldaan

Of:

– Zelf studie en zelf aanmelden voor examens.

Bij 4 keer deelgenomen hebben aan examens en 4 keer niet gehaald kan iemand vrijgesteld worden van de inburgeringsplicht

Of:

– Geen examen kunnen doen vanwege psychische of medische redenen of een handicap. Dan kan ontheffing aangevraagd worden. Dit kan alleen na een medisch advies van een keuringsarts.

Bij het volgen van bepaalde opleidingen, die gestart zijn voor de 18e verjaardag van iemand, kan er soms een tijdelijke vrijstelling voor inburgering gegeven worden

Als iemand geen inspanning doet, te weinig examens doet/haalt in de gestelde termijn en geen vrijstelling heeft gekregen, kan er een boete opgelegd worden vanuit DUO van maximaal € 1250,– .

De statushouder mag en kan zelf kiezen bij welke school met het

blik-op-werk keurmerk hij gaat inburgeren.

In de praktijk is deze keuze ook afhankelijk van de woonplaats en gemeentelijk beleid ten aanzien van reiskosten.

Reiskosten naar de inburgering worden niet altijd vergoed door gemeenten. Hierdoor is een school met bijvoorbeeld een sneller lestraject of een ander lessysteem die verder van iemands woonplaats is (en daardoor hogere reiskosten) voor statushouders in de ene gemeente wel mogelijk en vanwege een ander vergoedingenbeleid in een andere gemeente wellicht niet mogelijk. Daarnaast verschilt de hoogte van het lesgeld per uur of module per school: dit beinvloedt hoe lang iemand les kan hebben.

Het inburgeringsbudget gaat op slot bij positief afronden van alle onderdelen van de inburgeringsexamens. Dat betekent dat resterende gelden niet meer gebruikt kunnen worden. Dit maakt een individueel plan t.a.v. de inburgering wenselijk: hoeveel examens zijn positief afgerond, hoeveel tijd en geld is nog beschikbaar en wat wil iemand nog leren.

In de praktijk komt het vaak voor dat mensen op één na alle examens doen. Hierdoor blijft, als mensen dit willen, hun inburgeringsbudget beschikbaar om door te gaan met taallessen. |Concreet: als mensen op niveau A2 op één na alle examens hebben afgerond en er is nog € 4.000 beschikbaar, is er genoeg budget om door te gaan met taallessen richting niveau B1.

Deze € 4.000,– zou niet meer beschikbaar zijn geweest als alle onderdelen van de inburgering met positief resultaat afgerond zijn.

De hoogte van het inburgeringsbudget is door de statushouder te zien door met zijn/haar DIGID in te loggen op

https://www.inburgeren.nl/inloggen-mijn-inburgering/

Alleen met toestemming van de statushouder kan er contact zijn met de inburgeringscursus. Zij kunnen u, met toestemming van hun cursist, informatie geven over bijv. leervermogen, voortgang, prognose en mogelijkheden.

Het inburgeringsbudget van DUO is alleen voor de inburgering en kan niet gebruikt worden voor het volgen van een andere studie of schoolgeld van een opleiding. Dit kan verwarrend zijn: DUO is immers ook de instelling die de studiefinanciering uitvoert voor studerenden en DUO is óók de verstrekker van het levenlanglerenkrediet.

Dit schrijven geeft een globaal beeld.

Exactere informatie is te vinden op

https://www.inburgeren.nl

https://ind.nl/Paginas/Inburgering-in-Nederland.aspx

Lees hier meer over het protocol inburgeren

Onderdelen inburgering:

Participatieverklaring.

PV-Nederlands-2016-

PV-Tigrinya-2016,

PV-Arabisch-2016

– Lezen

– Luisteren

– Schrijven

– Spreken

– Kennis Nederlandse Maatschappij (KNM)

– Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA) (niet als je voor 2015 al inburgeringsplichtig was) Inschrijven in de gemeente/aangifte adreswijziging

Ook voor mensen die helemaal niet kunnen lezen en schrijven (in Latijn schrift) is het noodzakelijk om de inburgering af te ronden. In dit geval zal de cliënt eerst een alfabe seringstraject doorlopen. De cliënt krijgt 2 jaar extra de tijd om het inburgeringsexamen te halen. De cliënt krijgt echter geen verhoging van de DUO lening om het gehele traject te doorlopen.

Vergoeding reiskosten

Bij een afstand van meer dan 15 km van huisadres naar schooladres wordt dit vergoed als je daar bijzondere bijstand voor aanvraagt.
Is iemand net in de gemeente komen wonen en kan iemand bijvoorbeeld nog niet fietsen dan kan het ook de eerste maanden toegekend worden als de afstand minder dan 15 km is. Dit kan uiteraard ook als er medische belemmeringen zijn.