Juridische begeleiding

Lees hier de meest gestelde vragen bij de IND

En hier vind je de meest gestelde vragen bij VluchtelingenWerk op juridisch vlak.

De Asielroute

Na de rust- en voorbereidingstermijn komt de asielzoeker in de algemene asielprocedure terecht en spreken ze met hun advocaat. Ze verhuizen dan naar een AZC. Tijdens de behandeling van de asielaanvraag door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) analyseren de juridische begeleider het vluchtverhaal van de asielzoeker en werken ze nauw samen met de advocaat die de asielzoeker bijstaat bij zijn asielverzoek. De analyse houdt in dat de cliënt wordt gevraagd om gedetailleerde informatie over de reden van zijn vlucht, de omstandigheden waaronder die plaatsvond en de risico’s die hij loopt bij terugkeer naar het land van herkomst. Op basis van deze informatie adviseren zij de asielzoeker wat hij kan doen om het asielverzoek te onderbouwen of zoekt de vrijwilliger bijvoorbeeld uit welke documenten nodig zijn om het verhaal te ondersteunen. Soms moeten medewerkers ook duidelijk zijn en vertellen dat iemand waarschijnlijk geen kans maakt op asiel.

Ondersteuning tijdens de gehoren

Bij de gehoren die door de IND worden afgenomen is voor zover mogelijk een medewerker van VW aanwezig. Tijdens deze uitvoerige gesprekken vertelt een asielzoeker aan de IND waarom hij is gevlucht. Vrijwilligers zitten bij gesprekken van de asielzoeker met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en helpen ze bij het onderbouwen van de asielaanvraag. Tijdens het gehoor houdt de vrijwilliger kritisch in de gaten hoe alle aanwezigen (IND-ambtenaar, tolk en cliënt) zich gedragen en maakt aantekeningen voor het letterlijke verslag. Vooraf verdiept de vrijwilliger zich in het dossier en neemt informatie door over het land of de regio waar de asielzoeker vandaan komt.

Toekenning of afwijzing

Na een periode van 8 dagen krijgt de asielzoeker een antwoord op zijn asielaanvraag. Hij krijgt een tijdelijke verblijfsvergunning of een afwijzing. Wie geen asielvergunning krijgt, kan naar de rechter stappen. De asielzoeker gaat dan in beroep. De rechter heeft geen bevoegdheid om de asielaanvraag inhoudelijk te beoordelen. Hij kan wel bekijken of de procedure goed verlopen is. De rechter beoordeelt op drie punten:

  • Heeft de IND het asielverzoek zorgvuldig behandeld?
  • Voldoet de beslissing aan de wet- en regelgeving?
  • Voldoet de beslissing aan internationale verdragen?

Sommige asielzoekers komen na vier dagen in de verlengde asielprocedure terecht. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft soms meer dan vier dagen nodig om over een asielaanvraag te beslissen. Deze periode mag maximaal 9 maanden duren. Tijdens die periode verblijft de asielzoeker in een AZC.

Eerst een tijdelijke asielvergunning

Als de asielzoeker in Nederland mag blijven, krijgt hij eerst een tijdelijke vergunning. Voor iedereen is dit dezelfde, tijdelijke asielvergunning. Onder bepaalde voorwaarden kan de Nederlandse overheid deze vergunning intrekken. Na vijf jaar komt een vluchteling in aanmerking voor een definitieve asielvergunning. Na het toekennen van een verblijfsvergunning wordt door VW ook begeleiding geboden bij het eventueel aanvragen van gezinshereniging.