Wanneer asielzoekers een verblijfsvergunning hebben ontvangen, stromen ze uit naar gemeenten. Die krijgen vanuit het Rijk halfjaarlijks een taakstelling opgelegd voor het aantal te huisvesten vergunninghouders. Binnen die taakstelling koppelen we een vergunninghouder aan een gemeente waar voor hem de beste kansen liggen voor integratie en participatie. Dat doen we op basis van zijn opleiding en werkervaring.

Woningcorporatie

Een vergunninghouder kiest niet zelf waar hij gaat wonen. We stellen voor elke vergunninghouder een persoonlijk profiel op. Deze, en andere informatie, delen we met gemeenten in het Taakstellings volg systeem. Alleen de TL heeft toegang tot dit systeem. Op basis van dat persoonlijk profiel kunnen gemeenten passende woonruimte zoeken voor de vergunninghouder. Dat is vrijwel altijd huisvesting van een de woningstichting.

Alleenstaande minderjarige vergunninghouders

Alleenstaande minderjarige vergunninghouders met een verblijfsvergunning worden opgevangen in woongroepen van stichting Nidos. Ze tellen wel mee voor de gemeentelijke taakstelling.

Alternatieve huisvestingsmogelijkheden

Om de uitstroom van vergunninghouders naar gemeenten te bevorderen, hebben gemeenten in 2017 de vergunninghouders ook gehuisvest in niet-reguliere woningen via het gemeentelijk versnellingsarrangement (gva). De gemeente heeft dit gedaan met de kamergewijze verhuur. Ook deze gva-huisvesting telt mee voor de taakstelling.

Daarnaast kunnen vergunninghouders gebruik maken van de  logeerregeling.