Participatieverklaringstraject

Het Participatieverklaringstraject (PvT)  is een verplicht onderdeel  van de inburgering: alle nieuwkomers dienen dan als onderdeel van hun inburgeringsexamen het participatieverklaringstraject te doorlopen bij de gemeente en de verklaring te tekenen, binnen 1 jaar na vestiging in de gemeente.

Het PVT bestaat uit een introductieworkshop, en er wordt in dit product een verdiepend traject van vier dagdelen (één per onderdeel: vrijheid, gelijkheid en solidariteit, participatie) aangeboden.

  • De introductieworkshop is verdeeld over twee dagdelen, hierin staat kennisoverdracht van de kernwaarden en grondwet centraal.
  • In het verdiepend traject wordt nader ingegaan op de afzonderlijke kernwaarden en op het begrip participatie. In een groepsgesprek gaan de deelnemers op basis van eigen ervaringen in gesprek. Via deze workshops wordt ook geoefend met burgerschapsvaardigheden, zoals de ander spreekruimte geven, elkaar durven en willen bevragen, zicht op en begrip kunnen opbrengen voor verschillende standpunten en de rechtvaardiging daarvan en vrijuit durven spreken. De behandelde thema’s uit dit traject komen weer terug in de maatschappelijke begeleiding, waardoor we het PVT kunnen inbedden in een breder traject.
  • De aanvullende module kan lokaal ingevuld worden, met werkbezoeken en presentaties over de mogelijkheden tot participatie in de lokale samenleving.

Voor de introductiemodule en de verdiepende module worden ervaren en getrainde gespreksleiders ingezet, die zoveel mogelijk in de eigen taal van de deelnemers de kennis overdragen en de gesprekken leiden. Deze gespreksleiders hebben bij voorkeur zelf een vluchtelingenachtergrond. Elke ervaren gespreksleider zal ondersteund worden door een vrijwilliger met een vluchtelingenachtergrond, die affiniteit heeft met het geven van workshops en trainingen en die goed in staat is gesprekken te leiden. Zij worden zodoende opgeleid om uiteindelijk zelfstandig de workshops te geven.

De tekst van de participatieverklaring is in meerdere talen te vinden op de website van ProDemos, net als enkele materialen die in de introductieworkshop gebruikt worden.

De projectleider is Sylvia Broere