Beschrijving trainingen

Inhoudsverantwoordelijke:

Gerard Faber

Trainingsagenda

De volgorde waarin trainingen bijgewoond moeten worden:

  1. Introductiebijeenkomst

  2. Basiscursus

  3. VVS-training

  4. Verdiepende trainingen.

Introductiebijeenkomst vrijwilligers

De introductiebijeenkomst is bestemd voor nieuwe vrijwilligers. In een sessie van ca 2,5 uur wordt informatie gegeven over o.a. de historie en huidige activiteiten van VluchtelingenWerk, de landelijke en regionale organisatie, het belang van vrijwilligers, de gedragscode, opleidingsmogelijkheden, de ambassadeursrol. Afsluitend wordt het introductiespel gespeeld.

Basiscursus

De basiscursus is bestemd voor alle nieuwe medewerkers, dus beroepskrachten en vrijwilligers. De cursus bestaat uit twee dagen. Op dag één staan we stil bij de asielprocedure, het werk van VluchtelingenWerk en de rol van de begeleider bij VluchtelingenWerk. De tweede dag staat communicatie centraal. We bespreken wat je ‘diversiteit in communicatie’ kunt noemen en oefenen met verschillende gesprekstechnieken.

Coachingsvaardigheden in de begeleiding

Coachingsvaardigheden in de begeleiding is een training, die twee dagen duurt. Je kunt je dus niet voor één van beide dagen inschrijven. De training is geschikt voor zowel beginnende als ervaren medewerkers. In deze training leren deelnemers de vaardigheden die zij nodig hebben om hun cliënten op een coachende manier te begeleiden. De training sluit aan bij de producten ‘coaching vestiging’ en ‘coaching integratie’. Aan het einde van de training wordt geoefend met een acteur. Maximum aantal deelnemers: 12

VVS-workshop

Bij deze training, één dagdeel, staat het verkrijgen van basiskennis en -vaardigheden in het gebruik van het VluchtelingenWerk Volg Systeem VVS centraal. Aan de hand van de instapkaarten en de helpfunctie wordt je in een hands-on sessie ingewijd in dit systeem.
De training is bedoeld voor alle medewerkers die moeite met VVS hebben. De deelnemers dienen te beschikken over basisvaardigheden voor het werken met computers (opslaan, openen, gebruik muis en toetsenbord).
Maximum aantal deelnemers: 12
Voorwaarde: geactiveerde token. Zo niet, overleg dit met je leidinggevende!

Effectieve Belangenbehartiging

De 1-daagse training ‘effectieve belangenbehartiging’ leert vrijwilligers hoe op een effectieve manier de belangen van cliënten bij instanties te behartigen. Tijdens de training wordt ingegaan op de ervaringen van deelnemers hiermee, het zorgvuldig onderzoeken van de hulpvraag, het contact leggen met instanties. Maximum aantal deelnemers: 12