Eritrea

De dienstplicht in Eritrea is van toepassing op iedere Eritreeër vanaf 17 jaar en is voor onbepaalde tijd.

Dit heeft geleid tot  wijdverspreide “slavernij-achtige praktijken.” Niet alleen krijgen de Eritreeërs in dienstplicht erg weinig betaald, maar verkrachting, gevangenschap zonder proces en marteling komen vaak voor. Er is meestal een gebrek aan water, voedsel en onderdak. In de hitte van de Eritrese woestijnen of de intense kou van haar bergen leidt dit dikwijls tot handicaps, psychologische problemen of de dood.

Nederland uitvalsbasis Eritrese veiligheidsdienst
Wie kritiek uit op deze omstandigheden of de Eritrese overheid wordt zwaar gestraft, opgesloten of verdwijnt. Het is zelfs zo dat Eritreeërs  buiten Eritrea niet veilig zijn. De overheid valt voortdurend vluchtelingen lastig. Dit vindt vooral vaak plaats in Europese landen, waarbij Nederland dient als de uitvalsbasis voor de Eritrese veiligheidsdienst. Deze voortdurende controle houdt de Eritrese burgers constant wantrouwig en op hun hoede.

Lees hier het volledige rapport
http://www.ohchr.org/EN/HRBodies/HRC/CoIEritrea/Pages/ReportCoIEritrea.aspx
https://www.nrc.nl/nieuws/2017/09/19/onderzoek-eritrea-blijft-verboden-diasporabelasting-innen-13078970-a1573992

Hoe zit het met de naamgeving??

In Eritrea werkt het zo bijvoorbeeld..
Kesete Goitom Berhe is de vader.
Als er kinderen geboren worden komt er een naam voor en valt de laatste naam af.
Dus de familienaam schuift eigenlijk per generatie op en wat de vaders voornaam is wordt als kind een deel van je achternaam.
De echtgenote heeft deze structuur met haar eigen familie en die naam wordt niet doorgegeven. Vrouwen krijgen een voornaam en de 2 eerste namen van haar vader. Als de vrouw overlijd dan verdwijnt de naam.

Wat zou ik moeten weten over de familiecontext van Eritrese amv’s?

Deze notitie bespreekt de familiecontext van Eritrese amv’s en vluchtelingengezinnen. De Eritrese vluchtelingengemeenschap is op dit moment aan veel verandering onderhevig. Naast gebeurtenissen die in principe van alle tijden zijn, maar die beïnvloed zijn door onder andere de vlucht en de afwezigheid van gezinsleden door de dienstplicht (zoals huwelijken, echtscheidingen, geboorte en sterfte), is er sprake van separatie van familieleden en hereniging met familieleden. Soms gaat dit niet goed. Het komt geregeld voor dat hulpverleners hun zorgen uiten over de opvoeding van kinderen, die vervolgens onder toezicht van een gezinsvoogd worden gesteld.

10.Wat-zou-ik-moeten-weten-over-familie-in-de-Eritrese-context lees je het volledige artikel

Hieronder nog wat overige artikelen die interessant zijn.

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/de-lange-arm-van-eritrea-is-moeilijk-te-weren~bff71fa4/

https://www.parool.nl/nieuws/amsterdam-bezorgd-over-kwetsbare-eritreeers~baa658d5/

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/aanwijzingen-dat-sommige-gevluchte-eritreeers-gewoon-op-vakantie-gaan-naar-thuisland~b0e25517/