Hier met dit filmpje kun je laten zien hoe de zorg in Nederland werkt. Je kunt een vertaling aanzetten met het wieltje 

 

Spoedgeval

Heeft u last van onhoudbare kiespijn, een uitgevallen tand, een afgebroken kies of een nabloeding, dan kunt u zich wenden tot de dienst doende tandartspraktijk.

Bel bij spoed en pijn tijdens kantooruren met het nummer van de praktijk: 071 364 88 63Buiten kantooruren en in het weekend  kunt u voor de waarnemend tandarts bellen naar Tandartsspoedpraktijk Leiderdorp op het telefoonnummer 0900-8602.

Houd er rekening mee dat u bij een spoedtandarts over het algemeen direct moet afrekenen. Ook dient u zich te legitimeren en wordt er gevraagd naar uw verzekeringsgegevens. Indien u bij ons in de praktijk wordt behandeld voor een spoedgeval en al reeds patiënt bent bij ons in de praktijk, sturen wij de factuur, indien gewenst, eerst naar uw verzekering.

De spoedgevallendienst organiseert de bereikbaarheid / beschikbaarheid van tandartsen en hun waarnemers buiten de normale praktijkuren. De behandeling door een plaatsvervangend tandarts beperkt zich tot het strikt noodzakelijke. Voor eventuele vervolgbehandelingen en voorzieningen wordt u naar uw eigen tandarts verwezen.

Tips bij ongevallen

  • Afgebroken tand: Bewaar het stukje / alle stukken in een bekertje water en ga zo snel mogelijk naar de (dienstdoende) praktijk. De tandarts bekijkt of het afgebroken deel kan worden teruggeplaatst.
  • Tand eruit: Een uitgevallen melktand hoeft nooit meer terug. Een tand van een blijvend gebit moet u zo snel mogelijk terugplaatsen. Wanneer de tand schoon is, houdt u de tand vast bij het witte gedeelte en probeer de tand terug te plaatsen in de holte. Wanneer de tand vies is, stop dan de tand in een beker met melk, of wanneer u geen melk heeft, in uw mond onder de tong of tussen uw wangen en tandvlees. Zorg ervoor dat de tand net droog wordt en desinfecteer de tand niet.
  • Losse tand: Wanneer u één of meerdere lossen tanden heeft na een ongeval, dan kunt u er het best van afblijven en zo spoedig mogelijk naar uw tandarts gaan.

Oplettendheid kan veel helpen

Als je gezond bent, kun je makkelijker meedoen in de maatschappij. Andersom is volwaardig meedoen ook het beste recept voor een goede gezondheid. psychische klachten en stress komen vaak voor  bij statushouders. In het algemeen geldt dat statushouders te weinig bewegen. Er is vaak sprake van overgewicht en de kans op diabetes is groot.

Weet wie je (clienten) statushouders zijn, breng hun situatie in beeld. Daaruit vloeit voort welke zaken aandacht behoeven om de gezondheid te bevorderen. Wanneer je bijvoorbeeld in beeld hebt wat de leeftijd, het opleidingsniveau en het land van herkomst is, kun je een gezondheidsprofiel maken. Zo heb je een ingang om de gezondheidssituatie positief te beïnvloeden en de veerkracht te vergroten. Maak bv ook gebruik van sleutelpersonen.

Zorgsysteem

Deze site kun je ook altijd raadplegen, zeer handig

Na een lange meestal traumatische reis komen zij aan in een totaal vreemde omgeving. Ze hebben meestal een laag inkomen. Er is vaak sprake van overgewicht en tegelijkertijd tekorten aan bijvoorbeeld vitamine D, calcium en ijzer. Daarnaast bestaat een risico van middelenmisbruik (denk aan roken). Diabetes komt onder Syriërs vaak voor.

Deze site geeft weer bij welke instantie voor welke zorg.

De statushouders komen uit andere zorgsystemen, zijn bijvoorbeeld niet vertrouwd met onze zorgverzekering, met het fenomeen huisarts, met onze geestelijke gezondheidszorg en het feit dat hier antibiotica niet zomaar voorgeschreven worden. Voorkom teleurstelling en informeer je statushouders hierover. Maak daarbij bij voorkeur gebruik van sleutelpersonen bv oud clienten,  al ingeburgerde statushouders die de achtergronden van de nieuwkomers beter doorgronden en die uit eigen integratie-ervaring putten en daarom wellicht makkelijker gehoor vinden bij nieuwkomers

Vraag jeugdzorg om hulp

Veel statushouders bewegen te weinig, en hebben slaapgewoontes die vaak niet stroken met wat hier gebruikelijk is. Kinderen gaan laat naar bed bijvoorbeeld.  Schroom niet de hulp van jeugdzorg (CJG) in te roepen.

Geef voorlichting vanaf dag 1

Kijk of je de gezondheidsrisico’s kunt vaststellen en maak een plan. Verplaats je daarbij in hen en help de vertaalslag naar de Nederlandse situatie te maken.

Verdiep je in hun ‘Schijf van Vijf’ en help hen vervolgens gezond boodschappen te doen in Nederland. Geef voorlichting vanaf dag 1: vertel dat overgewicht hier géén teken van rijkdom is, wissel bijvoorbeeld recepten uit en  leer van elkaar, activeer ze om te bewegen, maak informatie toegankelijk op een simpele manier en leg bv ook uit wat de nadelen van roken zijn.

psychische klachten

10 Vragen om psychische klachten statushouders te signaleren

Psychische klachten en stress; schatting is dat een op de vier statushouders hier mee te maken heeft. Vaak komen trauma’s pas aan de oppervlakte als huisvesting en gezinshereniging zijn geregeld.

Een aantal vragen die je kunt stellen om psychische klachten te signaleren.

  1. Val je vaak moeilijk in slaap?
  2. Heb je vaak last van nachtmerries?
  3. Heb je vaak hoofdpijn?
  4. Heb je vaak last van lichamelijke pijnklachten?
  5. Word je snel en gemakkelijk boos?
  6. Denk je vaak terug aan pijnlijke ervaringen in het verleden?
  7. Voel je je vaak bang of angstig?
  8. Vergeet je vaak gewone dagelijkse dingen?
  9. Valt je op dat je steeds minder interesse hebt in dingen?
  10. Heb je moeite om je te concentreren

Mondhygiëne

Wat vaak gebeurd is dat statushouders in Nederland vaak voor het eerst in lange tijd naar de tandarts gaan. ‘Als de statushouder via collectieve verzekering van de gemeente verzekert is, dekt de ziektekostenverzekering wel iets, maar als er een hoop moet gebeuren is het slimmer om niet alles in één keer te laten doen. Statushouders vragen echter niet om een gespreide behandeling, omdat ze het systeem niet kennen, waardoor er meteen al schulden ontstaan.’

Zorg dat de behandelend arts eerst een behandelplan opstelt die client mee kan nemen naar kantoor om te kijken of het dekkend is voor dat jaar. Let ook op bij Orthodontie bij kinderen, deze vergoeding is gemaximeerd voor de totale behandeling. Vaak wordt er bij offertes gebruik gemaakt van onder voorbehoud van….. lees goed de kleine lettertjes.!

Kindermishandeling

Onder de vergunninghouders bevinden zich veel kinderen. Vaker dan bij Nederlandse kinderen hebben zij psychosociale problemen. Kindermishandeling komt relatief vaak voor, omdat hun ouders kampen met stress. Ook gebeurd het vaak dat volwassenen en ook veel kinderen overgewicht hebben; ze bewegen onvoldoende. Proberen  op tijd inzetten op preventie via de huisarts

Trauma’s

Door alert te  zijn, kunnen psychische problemen in een vroeg stadium gesignaleerd worden. ‘Statushouders zijn de eerste tijd zo druk met huisvesting, gezinshereniging en overleven dat ze niet toekomen aan het verwerken van trauma’s die ze hebben opgelopen tijdens de oorlog  of de vlucht. Pas na drie jaar komen problemen aan de oppervlakte, als het inburgeren niet lukt. Dat creëert teleurstelling bij de statushouders, opleidingsinstituten en werkgevers.’

Iedereen kan signalen waarnemen, ook leken. ‘Stel concrete vragen. De schroom die je voelt is je eigen schroom.’

Statushouders roken en drinken relatief meer

Op het gebied van levensstijl en rond sociale issues treden eveneens verschillen op. Statushouders roken en drinken relatief meer dan Nederlanders, maar wagen zich minder vaak aan verdovende middelen. Rond seksualiteit zijn de verschillen significant op vele fronten: statushouders kampen vaker dan Nederlanders met tienerzwangerschappen, abortus, moedersterfte , seksueel geweld en genitale verminking. Ook is er veel vaker sprake van schuldenproblematiek, psychosociale problemen en stress. Kortom: statushouders hebben een verhoogd risico op een behoorlijk aantal gezondheidsthema’s.

Hier nog een gezondheidswijzer.