Belangrijk bij Geboorte van kinderen

Bij de geboorte van een kind doe je het volgende zsm! (heeft gevolgen voor toeslagen als het niet op tijd gebeurd)

  •   Inschrijving bij de gemeente
  •   ID pas/verblijfsvergunning aanvragen bij de IND.Zie hier
  • Voor de online aanvraag is een DigiD met sms code nodig.
  • De kosten van €51 moeten meteen voldaan worden via iDEAL.
    Als de client de aanvraag niet digitaal kan/wil doen, dan is het ook mogelijk via de post. Zie bovenstaande website voor het downloaden van het formulier Aanvraag voor verblijf met het verblijfsdoel ‘familie en gezin’ 
    Binnen 2 weken na het indienen van de aanvraag moet het kind biometrische gegevens afstaan bij een IND-loket.
  •   Kinderbijslag aanvragen bij de SVB (de kinderbijslag is gekoppeld aan het kindgebonden budget, dit hoe dus niet apart aangevraagd te worden).

Binnen 2 weken na het indienen van de aanvraag moet het kind biometrische gegevens afstaan bij

een IND-loket.

Eritrese vrouwen en geboortezorg

In de afgelopen jaren zijn ruim 13.000 Eritrese vluchte- lingen naar Nederland gekomen om asiel aan te vragen. Ongeveer een kwart van hen zijn jonge vrou- wen, die een zeer kwetsbare groep vormen wat betreft hun seksuele en reproductieve gezondheid. Er zijn signalen over seksueel geweld, seksueel misbruik, beperkt anticonceptiegebruik en hoge incidentie van abortussen, vrouwelijke genitale verminking (vgv) en onvoldoende gebruik van de geboortezorg. Kenmer- kend voor deze vrouwen is dat zij vaak laagopgeleid zijn en beperkte gezondheidsvaardigheden hebben. Een deel van hen is ook laaggeletterd. Hierdoor kan er veel misgaan in de communicatie tussen hen en zorgverleners. Eritrese nieuwkomers hebben moeite om goed hun weg te vinden in de zorg. Dit blijkt ook het geval te zijn binnen de geboortezorg.

Lees eritrese_vrouwen_in_de_geboortezorg-rapport-pharos verder.

Kraamzorg in andere culturen

Lang niet overal worden regelmatige bezoekjes aan een verloskundige gebracht (vaak een kwestie van afstand of geld) en professionele kraamzorg is in veel culturen zelfs helemaal niet bekend. Zwangerschapszorg voor, tijdens en na de bevalling is bij ons heel normaal en wordt bovendien vergoed door de zorgverzekering. Allochtone vrouwen weten doorgaans niet welke hulp ze hier kunnen vragen en als hulp eenmaal geboden wordt dan nog is dit vaak vreemd voor hen.

LEES HIER VERDER