Handige pagina voorwaarden voor werken https://www.vluchtelingenwerk.nl/sites/default/files/u10237/170330%20SZW%20Stappenplan%20werk%20en%20vluchtelingen.pdf

 

Met de komst van grote aantallen nieuwe vluchte- lingen naar Nederland, vanaf 2014/2015, kregen gemeenten een belangrijke taak in het begeleiden van statushouders richting werk. Samen met werk- gevers, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties werken zij aan het bevorderen van arbeidsparticipatie van statushouders in hun gemeenten.

Van vluchtelingen, die eerder naar Nederland kwa- men, is bekend dat hun arbeidsmarktpositie – ook op de langere termijn – veelal ongunstig is. Hiervoor zijn verschillende verklaringen te geven, zoals ver- schillen tussen groepen (bijvoorbeeld geslacht, leef- tijd en land van herkomst). Maar ook verklaringen die te maken hebben met hun geschiedenis van voor de komst naar Nederland. Niet altijd zijn de individuele kwaliteiten of talenten van de statushouders direct passend voor de Nederlandse arbeidsmarkt. Gebrek aan bepaalde formele kwalificaties en gebrek aan de juiste ondersteuning in Nederland werkt dan niet in hun voordeel.

Oorzaak en gevolg

De gevolgen en verklaringen van de geringe arbeids- participatie van statushouders kunnen we niet los van elkaar zien. Zo leidt werkloosheid tot armoede en verkleint armoede de kans op het vinden van werk in de toekomst. Ook verschillende oorzaken hangen samen. Wanneer iemand de Nederlandse taal niet beheerst, is de kans kleiner dat iemand nieuwe soci- ale contacten opdoet of een geschikte opleiding kan volgen. Deze kunnen beide bepalend zijn voor het vinden van werk. De kans op succesvolle begeleiding is groter wanneer deze integraal wordt aangepakt.

Lees hier een mooi rapport