Onbepaalde tijd na 5 jaar verblijf in Nederland

U wilt definitief in Nederland blijven wonen. U kunt een verblijfsvergunning aanvragen voor onbepaalde tijd.

​Voor deze personen gelden andere voorwaarden:

EU-langdurig ingezetene

Als u in Nederland een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd aanvraagt, dan kijkt de IND allereerst of u in aanmerking komt voor een verblijfsvergunning als EU-langdurig ingezetene. Als u al een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd hebt, dan kunt u ook een vergunning voor EU-langdurig ingezetene aanvragen.

Met een verblijfsvergunning voor EU-langdurig ingezetene kunt u makkelijker een verblijfsvergunning aanvragen in één van de andere EU-landen die ook dit type vergunning hebben. U moet dan wel aan de voorwaarden voldoen die dat land heeft voor het verkrijgen van een verblijfsvergunning.

Op deze pagina staan alleen de voorwaarden voor de verblijfsvergunning onbepaalde tijd. De voorwaarden voor de verblijfsvergunning EU-langdurig ingezetene vindt u op deze pagina.

Voorwaarden

Er is een aantal voorwaarden die voor iedereen gelden. Daarnaast moet u aan de volgende voorwaarden voldoen voor de verblijfsvergunning onbepaalde tijd:

  • U woont 5 jaar of langer in Nederland met een geldige verblijfsvergunning. Dit geldt niet als u onder een uitzonderingscategorie valt.  De IND kijkt naar de 5 jaar voorafgaand aan het moment dat u de aanvraag indient. Alleen de jaren vanaf het moment dat u 8 jaar oud werd tellen mee. U kunt dus pas een verblijfsvergunning onbepaalde tijd aanvragen als u 13 jaar bent geworden én vanaf uw 8e in Nederland hebt gewoond met een geldige verblijfsvergunning.
  • U hebt aaneengesloten verblijf gehad in Nederland in de 5 jaar voorgaand aan indiening van de aanvraag. Dit betekent dat u in die 5 jaar niet 6 of meer achtereenvolgende maanden, of in 3 jaar achter elkaar 4 of meer achtereenvolgende maanden, buiten Nederland hebt verbleven.
  • Op het moment dat u de aanvraag indient hebt u een geldige verblijfsvergunning. Dit moet een vergunning zijn voor een niet-tijdelijk doel.
  • U staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van uw woonplaats (gemeente). U hoeft dit niet zelf aan te tonen. De IND controleert of u aan deze voorwaarde voldoet.
  • U hebt een zelfstandig voldoende en duurzaam inkomen.
  • U hebt het inburgeringsdiploma gehaald. Hiermee laat u zien dat u voldoende Nederlands kunt lezen, schrijven, spreken en verstaan. Soms hoeft u geen inburgeringsexamen te doen.

Bent u meerderjarig, in Nederland geboren of bent u voordat u 3 jaar werd in Nederland komen wonen, en hebt u sinds die tijd altijd in Nederland gewoond? Uw aanvraag wordt alleen afgewezen op grond van openbare orde of nationale veiligheid.

Kosten

Deze aanvraag kost € 174.

  • Voor minderjarigen kost de aanvraag € 58.
Online aanvraag

U kunt deze aanvraag online indienen. Dat kan vanaf 3 maanden voordat uw verblijfsvergunning afloopt. Voor uw online aanvraag hebt u nodig:

Hebt u nog geen DigiD? Vraag deze aan op www.digid.nl. Hebt u wel een DigiD, maar nog niet de sms-controle ingesteld? Activeer dit dan via uw MijnDigiD.

Hulp bij inloggen met DigiD + sms en DigiD app

  • Uitleg over DigiD + sms: ga naar uitleg over DigiD voor meer informatie in verschillende talen (Nederlands, Engels, Frans en Arabisch).
  • Uitleg over DigiD app: ga naar uitleg DigiD app voor meer informatie (Nederlands en Engels).

U kunt de digitale aanvraag starten

Aanvullende voorwaarden inburgeringsvereiste bij aanvraag verblijfsvergunning onbepaalde tijd

Voor de aanvraag van een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd regulier en asiel en bij de aanvraag van een verblijfsvergunning niet tijdelijk humanitair (voortgezet verblijf) na gezinshereniging moet iemand onder meer voldoen aan het inburgeringsvereiste. Dit betekent dat je in het bezit moet zijn van het inburgeringsdiploma. In sommige gevallen kun je een vrijstelling krijgen van het inburgeringsvereiste. Eerder kregen mensen met een diploma staatsexamen NT2 en mensen met een MBO-diploma niveau 1 zo‘n vrijstelling. Sinds enkele maanden hanteert de IND in deze twee situaties echter strengere voorwaarden.

Lees meer

Print

Nederlander worden door naturalisatie

U wilt Nederlander worden door naturalisatie. Een aanvraag dient u in bij de gemeente waar u ingeschreven staat. Wat zijn de voorwaarden? En hoe werkt de procedure?
Voorwaarden

U moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • U bent 18 jaar of ouder.
  • U woont 5 jaar of langer onafgebroken met een geldige verblijfsvergunning in het Koninkrijk der Nederlanden. U hebt altijd op tijd uw verblijfsvergunning verlengd. Op de regel van de 5-jaarstermijn zijn een aantal uitzonderingen.
  • U hebt direct voorafgaand aan het naturalisatieverzoek een geldige verblijfsvergunning. Dit is een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd of bepaalde tijd met een niet-tijdelijk doel. De verblijfsvergunning is nog geldig op het moment van de naturalisatieceremonie.

Hebt u de nationaliteit van een EU/EER-land of Zwitserland? U hoeft geen verblijfsvergunning te hebben.

  • U bent voldoende ingeburgerd. Dit betekent dat u Nederlands kunt lezen, schrijven, spreken en verstaan. U toont dit aan met het inburgeringsdiploma.
  • Op moment van indiening van het naturalisatieverzoek mag er geen strafzaak voor een misdrijf in Nederland of buitenland tegen u openstaan.
  • In de periode van 5 jaar direct voor het naturalisatieverzoek tot aan de beslissing bent u niet in Nederland of buitenland (voorwaardelijk) veroordeeld geweest voor een misdrijf. Met veroordeling wordt bedoeld:
    • Elke vrijheidsbenemende straf (incl. gevangenisstraf of TBS), ongeacht de duur van de straf;
    • Een taakstraf (werk- of leerstraf), ongeacht de duur van de straf;
    • Elke vermogenssanctie (geldboete, transactie, strafbeschikking of ontnemingsmaatregel) van €810 of hoger;
    • Een serie vermogenssancties (geldboete, transactie, strafbeschikking of ontnemingsmaatregel) van €405 of hoger, met een totaalbedrag van €1.215 of hoger.

    De periode van 5 jaar begint vanaf het moment dat:

    • een gevangenisstraf is uitgezeten;
    • een boete volledig is betaald;
    • de proeftijd van een voorwaardelijke straf is verlopen én zich in de proeftijd geen nieuwe feiten hebben voorgedaan. De rehabilitatietermijn begint (achteraf bezien) op het moment waarop de uitspraak of strafbeschikking onherroepelijk is geworden.
  • U moet afstand doen van uw huidige nationaliteit. Hierop zijn uitzonderingen.
  • U moet de verklaring van verbondenheid afleggen. Zie onder Stappen in het aanvraagproces ‘De naturalisatieceremonie’

Checklist documenten

Welke documenten hebt u nodig?

  • Een geldig paspoort of ander reisdocument.
  • Een geldige verblijfsvergunning of ander bewijs van rechtmatig verblijf.
    Hebt u de nationaliteit van een EU/EER-land of Zwitserland? U hoeft geen verblijfsvergunning te hebben. De gemeente controleert hoe lang u in Nederland woont via de Basisregistratie Personen (BRP).
  • Een geboorteakte uit uw land van herkomst.
  • Inburgeringsdiploma of ander bewijs van inburgering.

Daarnaast kunnen nog andere documenten nodig zijn, zoals:

  • Een huwelijksakte of een akte van geregistreerd partnerschap.
  • Een bewijs dat u 3 jaar of langer onafgebroken samenleeft met een Nederlander.

Buitenlandse documenten moeten vaak gelegaliseerd en vertaald zijn voordat ze gebruikt kunnen worden in Nederland.

Ik heb geen paspoort en/of geboorteakte. Wat moet ik doen?

U moet een paspoort en/of geboorteakte aanvragen bij de overheid van uw land. Kunt u dit niet? Of lukt het u niet om een paspoort en/of geboorteakte te krijgen? Dan kunt u misschien een beroep doen op bewijsnood. Op de pagina Bewijsnood leest u meer informatie over bewijsnood en hoe u een paspoort en geboorteakte aanvraagt.

Minderjarige kinderen

Een kind onder de 18 jaar kan niet zelf een aanvraag doen om Nederlander te worden. Een aanvraag kan alleen worden gedaan door de ouders of wettelijk vertegenwoordigers.

Maar uw minderjarige kind kan wel samen met u de Nederlandse nationaliteit aanvragen. U vraagt dan bij uw eigen verzoek om naturalisatie ook om naturalisatie van uw kind. U krijgt een bericht, waarin staat of uw kind ook de Nederlandse nationaliteit krijgt.

Kinderen onder de 16 jaar

Een kind onder de 16 jaar woont in Nederland. En heeft direct voor het verzoek een geldige verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd. Of een verblijfsvergunning bepaalde tijd voor een niet-tijdelijk doel. De verblijfsvergunning is nog geldig op de dag van de naturalisatieceremonie.

Kinderen van 16 of 17 jaar

Een kind van 16 of 17 jaar woont direct voor het verzoek minimaal 3 jaar onafgebroken in Nederland. En heeft een geldige verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd. Of een verblijfsvergunning bepaalde tijd voor een niet-tijdelijk doel. De verblijfsvergunning is nog geldig op de dag van de naturalisatieceremonie.

Het kind moet aanwezig zijn bij het verzoek. En het kind moet zeggen dat hij het eens is met de aanvraag. Het kind van 16 of 17 jaar moet ook een bereidheidverklaring en de verklaring van verbondenheid afleggen. Is het kind bij de aanvraag om naturalisatie jonger dan 18? Maar bij de beslissing 18 jaar? Dan kan het kind niet meenaturaliseren.

Hieronder de afspraak met de gemeente Noordwijk en Leiden over het uitvoeren van Naturalisatie van ingezetenen

16.0270_Dienstverleningsovereenkomst_gemeente_Noordwijk_en_gemeente_Leiden__onderwerp_Naturalisatie

Hier verder online

https://gemeente.leiden.nl/inwoners-en-ondernemers/verhuizen-en-migreren/immigratie-en-integratie/nederlander-worden-door-naturalisatie/

https://nvvb.nl/nl/producten/handreikingen/leges/optie-en-naturalisatie