Individuele Inkomenstoeslag

Wanneer komt u in aanmerking?

  1. U bent (net als uw eventuele partner) 21 jaar of ouder en jonger dan de pensioengerechtigde leeftijd
  2. U (en uw eventuele partner) hebt minimaal 24 maanden een inkomen van maximaal 110% van de toepasselijke bijstandsnorm en uw vermogen is gedurende die periode niet hoger dan de vermogensgrens en
  3. U en uw eventuele partner hebben geen uitzicht op inkomensverbetering.

Dit geldt bijvoorbeeld als:

Lees hier de 2020-21 Individuele Inkomenstoeslag Hillegom en Noordwijk van de ISD

  • U fulltime werkt of
  • U het maximale aantal uren werkt dat u kunt werken of
  • U een bijstandsuitkering krijgt en bent ontheven van de arbeidsverplichtingen of
  • U een bijstandsuitkering krijgt en geen uitzicht hebt op een betaalde baan.
  • U een uitkering WAO/WIA krijgt en bent ontheven van de arbeidsverplichtingen.

Hier het Aanvraagformulier individuele inkomenstoeslag Hillegom Noordwijk 10-2020 (DEF)

Voor meer informatie bekijk de folder van uw gemeente op de pagina “folders” onder het kopje Minimabeleid.

De datum waarop mogelijk recht op inkomenstoeslag ontstaat blijkt toch een ingewikkelde.

Regels voor de bewoners van de Gemeente Noordwijk

Na 2 jaar rechtmatig verblijf in Nederland kan inkomenstoeslag bij de ISD worden aangevraagd. (Uiteraard zijn er voorwaarden aan verbonden zoals werk in het verleden/heden, vermogen,….)

Uit navraag blijkt nu dat rechtmatig verblijf méér is dan het hebben van een verblijfsstatus maar ook samen hangt met inschrijving in de BRP. Volgens de ISD ontstaat mogelijk recht op inkomenstoeslag als je een verblijfsstatus hebt èn ingeschreven bent in de BRP (dus een BSN moet hebben). 

Meestal gaat een statushouder ná vergunningverlening naar een BRP straat en wordt hij/zij ingeschreven. Die inschrijfdatum geldt dus voor ingangsdatum recht inkomenstoeslag.

Dat betekent dat we bij de datum die op de verblijfspas staat een x aantal weken moeten optellen. In Mijn Overheid zal sowieso te zien zijn wanneer de eerste inschrijving in de BRP heeft plaats gevonden maar misschien heeft statushouder zelf de bevestiging daarvan bewaard.

Mocht het achterhalen van de inschrijfdatum in de BRP lastig zijn, dan zou ik gewoon een gok wagen en de inkomenstoeslag aanvragen mits het een jaar ná vergunningverlening is. 

Zie onderstaande beschrijving van de ISD

Bij statushouders is het belangrijk om de datum inschrijving in Nederland vast te stellen. Je kunt alleen in aanmerking komen voor een individuele inkomenstoeslag als je de afgelopen 12 of 24 maanden rechtmatig in Nederland verbleven bent.

Je kunt in de BRP de datum inschrijving in Nederland vinden. Vervolgens moet je vaststellen wat de ingangsdatum verblijfsrecht is. Dat kun je vinden op de achterkant van het verblijfsdocument.

Als de ingangsdatum verblijfsrecht / begindatum verblijfsstatus voor de datum inschrijving in Nederland ligt (BRP), is de datum inschrijving Nederland leidend.

Als de ingangsdatum verblijfsrecht / begindatum verblijfsstatus na de datum inschrijving in Nederland ligt (BRP), is de ingangsdatum verblijfsrecht / begindatum verblijfsstatus leidend.