Na coaching vestiging, van een half jaar, volgt een traject van een 1,5 jaar van maatschappelijke begeleiding. De vrijwillige maatschappelijk begeleider stimuleert de cliënt om op diverse gebieden meer zelfredzaam te worden.

Doel van maatschappelijke begeleiding

Het doel van de begeleiding is dat de cliënt leert zelfstandig gebruik te maken van alle voorzieningen, in staat is daarin zelf keuzes te maken en uiteindelijk een nieuw leven in de gemeente kan opbouwen als volwaardig participerend burger.

De pijlers hierbij zijn :

  • Participatie (onderwijs, opleiding, werk, sport, gezondheidszorg etc.)
  • Communicatie ( Nederlands spreken, contact met omgeving etc.)
  • Emancipatie ( Eigen keuzes maken, eigen plek in de samenleving vinden)

Je houdt je bijvoorbeeld bezig met het leggen van contact (gesprek voeren, brieven schrijven), beheer (formulieren invullen, budgetbeheer), wonen (omgang met de buurt, energiebeheer), gezondheid (zorgstructuur, specifieke zorg), financiën (belasting, loon), onderwijs (contact met school van kinderen, eigen mogelijkheden), participatie (buurthuisactiviteiten, opbouw eigen netwerk), etc.Nadat de eerste fase voorbij is van huisvesting, naar school, en financiën op orde, starten we met een eerste intake. Hiervoor werken we met de ZRM die staat in de procedure in VVS. Deze is bedoeld om op een methodische manier het gesprek te voeren en doelen te stellen. Het eerste gesprek voer je in maand 1. Het tweede gesprek in maand 7 en de laatste afrondende in maand 13.(hierin stel je de laatste doelen die je in een afsluitend evaluerend gesprek kun je evalueren na 18 maanden.

Men kan altijd nog naar het spreekuur komen. Hier staat 2 jaar voor maar het is ook een blijvend informatiepunt wat in de basisdienstverlening is opgenomen.