Instrumenten

Bij de start van de maatschappelijke begeleiding wordt er dmv de zelfredzaamheidsmeting een nulmeting gedaan om zicht te krijgen op de situatie, vaardigheden en achtergrond van de vluchteling en de mate van zelfredzaamheid.

Vervolgens kan in een trajectplan beschreven worden welke begeleiding geboden wordt en welke ontwikkeling (resultaten) wordt beoogd. Voor de nulmeting/intake en het meten van de voortgang worden veelal  de zelfredzaamheidsmatrix als basis gebruikt.

Methode MB: meetinstrument en begeleidingsplan

De methode MB vormt de rode draad voor de gehele maatschappelijke begeleiding. Deze methode is gericht op het vergroten van de zelfredzaamheid van vluchtelingen, door een planmatige aanpak en door de begeleider hier concrete handvatten voor te bieden.

Aan het eind van de MB moet de cliënt immers zich zoveel mogelijk zelf kunnen redden. Via deze methode werken cliënt en begeleider daar samen naar toe.

Voor de nulmeting en het meten van de voortgang gebruiken we het Meetinstrument Maatschappelijke Begeleiding: een instrument dat de ontwikkeling van de vluchteling als basis neemt. Dit Meetinstrument Maatschappelijke Begeleiding is geïntegreerd in VVS, maar er is ook een nederlands meetinstrument met vertalingen in het meetinstrument_mb_arabisch, meetinstrument_mb_dari  , meetinstrument_mb_turks en _meetinstrument_mb_engels

Met het instrument voeren de begeleider en de cliënt een uitgebreide meting uit om zicht te krijgen op de zelfredzaamheid van de cliënt. Van daaruit bepalen ze samen acties en brengen ze prioritering aan in de leefgebieden waar ze het eerst mee aan de slag willen. Vervolgens kan dit begeleidingsplan vanuit VVS geprint worden. Zo stemmen we de begeleiding af op de situatie van de cliënt en bieden we maatwerk. Ook worden met de tussentijdse metingen de effecten van de begeleiding gemeten en ziet de cliënt zijn of haar eigen voortgang.

In de HANDLEIDING MAATSCHAPPELIJKE BEGELEIDING vind je meer informatie over het gebruik van het meetinstrument, de methodiek waar het meetinstrument op gebouwd is en de nut en noodzaak van het instrument.