Iedereen heeft recht op familieleven. Dat is vastgelegd in internationale verdragen en Europese richtlijnen. Ook vluchtelingen hebben recht op een familieleven. Vaak zijn families en gezinnen van elkaar gescheiden door vlucht, oorlog en geweld. Nadat een lid van het gezin bescherming heeft gekregen, ontstaat er recht om gezinsleden te laten overkomen. Zij kunnen hun gezinsleven niet meer uitoefenen in hun land van herkomst en deze gezinsleden leven vaak nog in chaotische en zeer gevaarlijke conflictsituaties.

Wat doen onze vrijwilligers voor gezinsherenigers?Onze vrijwilligers staan vluchtelingen bij gedurende het hele traject: van aanvraag tot hereniging met hun gezin op Schiphol. Dit is wat ze onder andere doen:

  • uitleg geven over de procedure van gezinshereniging
  • helpen bij het aanvragen van een visum waarmee ze naar Nederland kunnen komen (dit visum heet officieel een ‘machtiging tot voorlopig verblijf’, mvv)
  • een advocaat benaderen als zo’n mvv-aanvraag wordt afgewezen
  • contact onderhouden met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)
  • samen met de vluchtelingen vragen beantwoorden van de IND, en afspraken maken over het opsturen van documenten uit het land van herkomst naar Nederland
  • overleggen met de vluchteling welke reisroute de gezinsleden moeten volgen naar de ambassade (meestal in een naburig land) en vandaar naar Nederland
  • contact zoeken met de ambassade voor een afspraak voor de gezinsleden

Lees hier meer!

Uitleg

PER 1 OKTOBER Nieuwe regeling afgifte MVV pas na geschikte huisvesting.

Lees nareis brief IND nieuwe regeling MVV   de nieuwe regels omtrent Afgifte MVV

Hier de uitgebreide uitleg

Wat houdt de maatregel in?

De maatregel houdt in dat de gezinsleden niet direct na inwilliging de mvv kunnen ophalen. Dit kan alleen als de referent passende woonruimte heeft voor het hele gezin, of als een periode van maximaal 15 maanden is verstreken na de indien datum mvv-aanvraag. Deze maatregel geldt voor alle aanvragen voor gezinshereniging van houders van een verblijfsvergunning asiel. Dus voor nareis, 8 EVRM en regulier. Het geldt vanaf 3 oktober 2022 tot 31 december 2023. De maatregel geldt voor beschikkingen die vanaf 3 oktober worden beslist. Voor beslissingen die voor 3 oktober zijn genomen wordt de mvv gewoon verstrekt ook als er geen passende huisvesting is.

Hoe gaat het werken in de praktijk?

De IND beoordeelt net als normaal of het gezinslid in aanmerking komt voor een inwilliging. Als dat het geval is, stuurt de IND een beschikking waarin standaard staat dat de referent geen geschikte huisvesting heeft en dat de gezinsleden niet direct de mvv kunnen ophalen. In de beschikking staat een maximale afhaaltermijn (de zogenaamde “maatregeltermijn”) genoemd waarna sowieso de mvv kan worden opgehaald, ongeacht of er wel of geen huisvesting is gevonden. Hieronder wordt voor verschillende situaties uitgelegd hoe dit in de praktijk zou moeten werken:

1. Als de referent passende huisvesting krijgt binnen de in de beschikking genoemde maximale termijn: de referent moet dan het formulier geschikte huisvesting dat op de site van de IND staat (hier te vinden) invullen en opsturen naar de IND samen met een bewijs van de gemeente dat de woning geschikt is voor het hele gezin. Op de site van de IND staat dat dit bewijs moet worden opgevraagd bij de gemeente. Het is nog niet duidelijk wat er precies in het bewijs van de gemeente moet staan, bij welk gemeenteloket de referent het bewijs moet opvragen en hoe lang de verwerking hiervan zou duren. Ook is niet duidelijk of eventuele andere documenten zoals een huurcontract ook kunnen volstaan. Hierover hebben wij navraag gedaan bij de IND en wij zullen hierover informeren zodra we meer weten. De stukken moeten per post aan de IND worden gestuurd (zie het adres in Ter Apel onderaan het formulier). De IND heeft laten weten dat de postafdeling de formulieren met prioriteit zal verwerken. Ons advies is om het – indien mogelijk – ook per mail aan de beslismedewerker te sturen zodat het sneller gaat. Of het formulier ook güpload kan worden via de IND-site, laat de IND nog weten.

Na ontvangst van het formulier en het bewijs van passende huisvesting stuurt de IND een brief aan de referent dat de gezinsleden de mvv mogen ophalen. De IND stuurt ook een bericht aan de betreffende ambassade dat de gezinsleden de mvv mogen ophalen. De gezinsleden kunnen dan dus een afspraak maken op de ambassade voor de afgifte van de mvv’s.

2. Als de referent geen passende huisvesting krijgt binnen de in de beschikking genoemde maximale termijn: na afloop van de in de brief genoemde termijn stuurt de IND een brief naar de referent dat de gezinsleden de mvv mogen ophalen. Ook stuurt de IND een bericht aan de ambassade dat de termijn is verlopen en de mvv mag worden afgegeven. De gezinsleden kunnen dan dus een afspraak maken op de ambassade voor de afgifte van de mvv’s.

3. Als de referent al vóór het inwilligende besluit op de mvv-aanvraag passende huisvesting heeft: dan is het van belang al tijdens de gezinsherenigingsprocedure dit kenbaar te maken bij de IND  door het formulier geschikte huisvesting en bewijs van de gemeente dat de woning geschikt is aan de zaaksverantwoordelijke te sturen (zie onder 1 hierboven). De IND kan dan een inwilligende beschikking afgeven en direct toestemming voor afgifte mvv aan de ambassade geven.

De IND werkt nog aan een geautomatiseerd traject met het COA, zodat de IND zelf in het systeem kan checken of er passende huisvesting is. Dan hoeft niet langer het formulier en het bewijs van de gemeente door de referent te worden opgestuurd. Zodra dit in werking treedt zullen wij jullie hierover informeren.

Hoe wordt de maximale termijn berekend?

De maximale termijn van deze maatregel is 15 maanden, waarbij uit wordt gegaan van een gemiddelde behandelduur van 9 maanden en een maximale afgiftetermijn van zes maanden, de zogenaamde “maatregeltermijn”. De IND gaat hier als volgt mee om:

  • Als de IND sneller beslist dan 9 maanden, wordt de maximale maatregeltermijn van zes maanden gegeven. Dit kan niet worden verlengd. De totale termijn zal dan dus korter zijn dan 15 maanden.
  • Als de IND meer tijd nodig heeft dan 9 maanden om te beslissen maar nog niet aan de 15 maanden zit, wordt de maatregeltermijn aangepast tot het in totaal 15 maanden is. De maatregeltermijn zal dan dus korter zijn dan zes maanden.
  • Als de IND er 15 maanden of langer over doet om een besluit te nemen, wordt de maatregeltermijn niet toegepast. Dan kunnen de gezinsleden direct een afspraak maken op de ambassade. Wij gaan er vanuit dat de IND dat ook vermeldt in de brief.
  • De termijn geldt in principe ook voor zaken in bezwaar. Maar bij bezwaar zit tussen het indienen van de mvv-aanvraag en het inwilligen van een bezwaarzaak vrijwel altijd meer dan 15 maanden. En dan zal de maatregel niet worden toegepast.

De maatregel geldt ook voor herhaalde aanvragen.

Uitzonderingen op de maatregel

Op sommige zaken is de maatregel niet van toepassing:

  • als sprake is van een medische noodsituatie van de referent of van een van de gezinsleden en de zaak via de spoedprocedure aan een beslismedewerker is gekoppeld. Als sprake is van een medische noodsituatie kan een zaak met voorrang aan een zaaksverantwoordelijke worden gekoppeld (zie de checklist gezinshereniging, onder nummer 31). De zaaksverantwoordelijke zal dan beslissen dat de maatregel niet van toepassing is. Dit geldt ook voor de situatie dat in een zaak waaraan al een zaaksverantwoordelijke is toegevoegd, medische spoed ontstaat. Overleg met de zaaksverantwoordelijke wat nodig is zodat de maatregel niet zal worden toegepast.
  • Als in een zaak minderjarige kinderen zijn betrokken die alleen (zonder ouder of verzorger) achterblijven in het land van herkomst of in een derde land. Overleg ook hier met de zaaksverantwoordelijke wat nodig is zodat de maatregel buiten toepassing blijft.
  • Als het een AMV betreft die in een schrijnende situatie verkeert waar Nidos aandacht voor vraagt bij de IND.

Afspraak maken bij de Nederlandse ambassade

Zodra de ambassade het bericht heeft ontvangen van de IND dat er een mvv kan worden afgegeven aan de gezinsleden, kan er een afspraak worden gemaakt. Buitenlandse Zaken (BZ) heeft laten weten dat bij alle grote nareisposten gezinsleden binnen een paar dagen terecht kunnen voor een afspraak. We hebben bij BZ nagevraagd of het mogelijk is dat de ambassade in Iran Syrische gezinsleden die daar de mvv willen ophalen, al eerder helpt met de visumprocedure voor Iran (Syrische gezinsleden die vanuit een derde land naar Iran willen, hebben een visum nodig om Iran in te kunnen reizen, en de Nederlandse ambassade in Teheran moet de Syriërs daarvoor aanmelden bij de Iraanse autoriteiten) (zie voor meer informatie de veelgestelde vragen reisroutes gezinshereniging asiel). Het duurt namelijk ongeveer een maand voordat de gezinsleden een visum krijgen voor Iran. Helaas heeft BZ laten weten dat zij de visumprocedure voor Iran pas kunnen starten na ontvangst van het bericht van de IND dat de mvv kan worden afgegeven. Mocht dit wijzigen, dan laten we het jullie weten.

Bezwaar

In het informatiebericht staat dat er in bezwaar kan worden gegaan tegen de positieve inwilliging. In ons eerdere nieuwsbericht van 30 augustus 2022  hadden we staan dat een inwilliging geen besluit is waartegen bezwaar kan worden gemaakt, maar dat is dus wel het geval. In het informatiebericht staat over bezwaar dat, omdat de doorlooptijden bij nareis vrij lang zijn, het aannemelijk is dat de 15 maanden vanaf de datum van de aanvraag reeds voorbij zijn op het moment dat het bezwaar wordt behandeld. De gezinsleden hebben hun mvv dan al kunnen ophalen, en hebben daarom geen procesbelang meer. Indien de zaak wel binnen 15 maanden wordt behandeld, geldt de gewone werkwijze bij bezwaar en eventueel beroep.

Het lijkt dat bezwaar indienen dan weinig zinvol zou zijn, maar het is ook mogelijk om dit te combineren met het vragen van een voorlopige voorziening bij de rechtbank voor snelle afgifte van een mvv. Wij zijn in overleg met enkele advocaten over zowel deze procedurele aspecten als over de inhoudelijke argumentatie die gebruikt kan worden om over de maatregel te procederen. We komen zo snel mogelijk met meer inhoudelijke informatie hierover. Mogelijk kan het advies worden om wel zoveel mogelijk tegen de inwilligende beschikking in bezwaar te gaan in overleg met de referent. Zoals gezegd zal de maatregel voor cliënten verschillend uitpakken. Voor de ene cliënt zal het betekenen dat de mvv vrij snel kan worden afgegeven, voor de andere cliënt zal de maximale termijn van 6 maanden voor mvv-afgifte gaan gelden. Het is aan cliënt of hij of zij hiertegen een rechtsmiddel wil indienen afhankelijk van de wachttermijn en de te maken kosten (zie hieronder). Let op: de cliënt zou dus niet in bezwaar gaan tegen de positieve beschikking als geheel, maar tegen de daarin opgenomen ‘maatregeltermijn’ op grond waarvan de mvv niet direct maar later wordt afgegeven.

Voor het indienen van bezwaar kun je referent verwijzen naar een advocaat. De bezwaartermijn is vier weken (dit staat op de beschikking). Houd deze termijn goed in de gaten. We zullen hopelijk al sneller met de inhoudelijke informatie kunnen komen. Die informatie kan dan gedeeld worden met een advocaat die de bezwaarprocedure inhoudelijk kan behandelen. Voorkeur is altijd om bezwaar met een advocaat te voeren namelijk. Het is natuurlijk mogelijk om alvast een advocaat te benaderen. Als dit echt niet lukt binnen de bezwaartermijn kan er pro forma bezwaar worden ingediend zonder advocaat om de termijn veilig te stellen, maar dit heeft niet de voorkeur.

Beschikkingen opsturen naar de helpdesk

Wij zouden graag enkele beschikkingen ontvangen, die gestuurd kunnen worden naar helpdesk@vluchtelingenwerk.nl. Graag horen we in de mail ook wat de aanvraagdatum van de mvv was en eventuele bijzondere omstandigheden. Hieronder zullen we in de reacties aangeven als we voldoende beschikkingen hebben ontvangen.

Wat zijn de kosten voor referent?

Aan het indienen van bezwaar en het verzoek om een voorlopige voorziening zijn kosten verbonden. Het gaat om: 156 euro eigen bijdrage voor het bezwaar, en om 184 euro griffierecht en 156 euro eigen bijdrage voor een voorlopige voorziening. Indien referent COA voorzieningen heeft, dan kan hij/zij mogelijk in aanmerking komen voor vrijstelling van het griffierecht en is de eigen bijdrage 0 euro, tenzij referent inkomsten uit arbeid heeft. Indien referent geen COA voorzieningen heeft dan is er geen vrijstelling griffierecht en is de eigen bijdrage 156 euro of mogelijk hoger indien referent inkomsten heeft. Meestal kan referent die gemaakte kosten terug krijgen, indien het bezwaar gegrond wordt verklaard of het verzoek om een voorlopige voorziening wordt toegewezen.

 

 

(Normale OUDE procedure))

Gezinshereniging

Een MVV, ‘Machtiging tot Voorlopig Verblijf’ is een visum voor vestiging in Nederland. Voordat in Nederland een verblijfsvergunning kan worden aangevraagd, moet de aanvrager meestal eerst in het bezit zijn van een MVV. De MVV kan worden aangevraagd bij de Nederlandse ambassades of consulaten in het land van herkomst, maar sinds 2013 kan dat ook door de hoofdpersoon in Nederland worden aangevraagd bij de IND.

Met een MVV in de hand heeft  de aanvrager toestemming om naar Nederland te komen. Sinds de nieuwe procedure voor ’toelating en verblijf’, wordt na binnenkomst in Nederland mét MVV automatisch een verblijfsvergunning afgegeven. De aanvraag om een MVV wordt beoordeeld aan de hand van het doel waarvoor de aanvrager naar Nederland wil komen, bijvoorbeeld voor werk, studie of gezinshereniging.

Wanneer iemand een verblijfsvergunning wil krijgen voor verblijf bij een partner of echtgenoot, dan zal eerst bij de MVV-aanvraag worden beoordeeld of aan de voorwaarden voor dat doel is voldaan. De reden is eenvoudig: De vraag of iemand een verblijfsvergunning mag krijgen wordt beantwoord voordat de persoon om wie het gaat al in Nederland aanwezig is.

Op het moment dat een gezinshereniging gaat plaats vinden en de familie op Schiphol arriveert,  moeten de nareizigers zich binnen 3 dagen zonder afspraak melden in Ter Apel(AZC)

Voor gezinsleden die naar Nederland mogen komen, verstrekt VluchtelingenWerk Ter Apel OV-dagkaarten. Aanmelding van de gezinsleden via het  Meldformulier

Voor kinderen beneden de 4 jaar sturen zij geen vervoersbewijs, zij mogen gratis meereizen, vermeld hen echter a.u.b. wel op de meldformulieren!
Het is niet nodig om een bevestiging te sturen wanneer de kaarten ontvangen zijn. Mochten ze niet binnen 5 werkdagen zijn ontvangen neem dan per mail contact op met acterapel@vwnn.nl
IN VERBAND MET DE GROTE HOEVEELHEID AANVRAGEN IS HET VERSTANDIG DE KAARTEN TIJDIG (minimaal 14 dagen van te voren) AAN TE VRAGEN.

Hier worden ze meestal ingeschreven bij de gemeente Ter Apel en wordt er een BSN nummer voor ze aangevraagd. Dit gebeurt echter niet altijd. Ook wordt er een medisch onderzoek verricht (controle op TBC). Meestal is het verblijf 3 dagen in het AZC en komen de nareizigers voor vast op het woonadres van hun familielid te wonen. Zodra dit het geval is moeten we de volgende formulieren in orde gemaakt worden:

Inschrijving bij de gemeente, dit dient zo snel mogelijk te gebeuren i.v.m. de ingangsdatum voor de bijstandsuitkering. Als ze staan ingeschreven bij de gemeente Ter Apel (bv) dan geldt een verhuizing, in alle andere gevallen gaat het om een eerste vestiging en dient er een afspraak gemaakt te worden bij de gemeente om de inschrijving in orde te maken.

  •  Bijzondere bijstand gezinsuitkering stappen bij GH ISD
  • Bijzondere bijstand inrichtingskosten en overbruggingsuitkering
  • Bereidverklaring tot verbetering van de Nederlandse taal
  • Begeleidingsovereenkomst VluchtelingenWerk
  • Aanvraag lening DUO
  • Aanmelden Zorg & Zekerheid
  • Opwaarderen van de aansprakelijkheidsverzekering en evt. inboedelverzekering
  • Aanmelden bij UWV
  • Belastingdienst ; toeslagen aanvragen!

Schema Gezinshereniging statushouders ISD

Inschrijving bij de gemeente, dit dient zo snel mogelijk te gebeuren i.v.m. de ingangsdatum voor de

bijstandsuitkering. Als ze staan ingeschreven bij de gemeente van het AZC dan geldt een verhuizing,

in alle andere gevallen gaat het om een eerste vestiging en dient er een afspraak gemaakt te

worden bij de gemeente om de inschrijving in orde te maken.

Bijzondere bijstand gezinsuitkering

Bijzondere bijstand inrichtingskosten en overbruggingsuitkering

Bereidverklaring tot verbetering van de Nederlandse taal

Begeleidingsovereenkomst VluchtelingenWerk

Machtiging Vluchtelingenwerk